Christina Wedén

I november 2008 utkom Christina med boken Tryffel – mat för gudar, gutar och svin (Infobooks), ett arbete som mynnat ur mer än 10 års arbete av forskning om tryfflar i Sverige.

Christina började arbeta med tryffel på Gotland 1997 och initierade 1999 de första odlingarna på Gotland. Sex år senare, 2005, skördades den första odlade tryffeln på Gotland. Christina har ett brett kontaktnät av internationella forskare och tryffelodlare och har förutom de nordiska länderna, erfarenhet av tryffelodling från bl.a. Frankrike, Italien, Nya Zeeland och Australien.

Christina disputerade 2004 på sin avhandling om tryffel och tryffelodling i Sverige och mottog samma år Kulinariska Gotlands Diplom för främjande av gotländsk matkultur. År 2008 mottog Christina Kungliga Vetenskaps-societeten i Uppsalas Linnépris för sitt arbete med tryffel i Sverige. Christina är verksam forskare och lärare vid Uppsala universitet.

Med sina tryffelhundar, welsh springer spaniels Biscuit och Poppie inventerar Christina tryffel av många olika arter både på Gotland och Öland och svenska fastlandet. Biscuit och Poppie är födda på kennel Twinkle och har tränats av Christina.

Tillsammans med Lina Pettersson driver Christina företaget Tryffikultur.