Tryffelhundar

Inte bara Lagotton

Det finns många hundar som kan passa bra som tryffelhund.
De allra flesta hundar gillar att söka och gräva i jorden. Med rätt inlärning och en nypa tålamod kan i stort sett vilken hund som helst duga för att i mindre skala söka tryffel.
För att göra en hel dags arbete däremot, krävs en målmedveten hund med
mycket motivation och en stark arbetsvilja.

Tryffelhunden

Vem är då den perfekta kollegan? Många har valt hunden av ”tryffelrasen” Lagotto Romagnolo, den rasen som oftast har de medfödda egenskaper som krävs. 
Vi kan dock inte förutsätta att hunden vi köpt är den bästa, alla hundar är individer och det kan skilja stort inom samma kull.

Vi har ju den hund vi har, det kan inte ändras på. Men vi kan hjälpa hunden och förbereda den på bästa sätt. Har hunden önskvärd  motivation att arbeta? Ger vi hunden den bästa belöningen ? Är den mogna tryffeldoften befäst? Kan hunden välja bort en omogen tryffel?
I inlärningen behöver hunden många lyckade upprepningar med tillräckligt bra belöning för att öka motivationen att arbeta! Dessutom behöver hunden träna uthållighet, underhålla sökarbetet under året.
Vad kan vi göra?

Många hundar är avlade för ett ändamål, hunden är människans bästa ”redskap” i dofternas värd. Vi ska lära oss att hantera och ta tillvara på hundens egenskaper, vi belönar och förstärker ett önskvärt beteende. Vi ska även lära oss att ”läsa” hunden. De kommunicerar med oss hela tiden men förstår vi hunden?

En tryffelhund vill vi självständigt ska söka stora ytor, markera och även gräva så länge som vi vill vara ute i markerna. Vi vill även vara säker på att det är en väldoftande fin tryffel. Finns det ingen fin tryffel kan hunden ändå göra oss till lags och kanske få den efterlängtade belöningen och då gräva upp en tryffel av sämre kvalitet eller i värsta fall något annat. Det gäller att träna rätt!

Kontentan av det hela; du får det beteendet du belönar!