Tryffel i matlagningen

Recept

ALLMÄNT OM TRYFFEL I MATLAGNING
Tryffel är mycket känsligt för värme men gör man rätt finns källan till en fantastisk smakutveckling. Receptbeskrivningarna utgår från att tryffeln inte utsätts för högre temperaturer än ca 70-80 grader. En del av tryffelns aromer förgasas redan vid 40 grader. Knepet är att tillsätta tryffeln i slutet av matlagningen. För absolut smakupplevelse använder man lock, alternativt täcker över maten och varmhåller ca 10-20 minuter innan man serverar.

DOFTA IN MED TRYFFEL
När du använder färsk tryffel är ett annat sätt att få in tryffelsmaken i olika livsmedel är att låta tryffel ligga innestängda i samma förpackning tillsammans med smör, olja, grädde eller annat som kan ta till sig tryffeldoften. OBS låt då inte livsmedlen komma i kontakt med tryffeln!! Oljan blir giftig om du lägger tryffeln i oljan, men om du hänger tryffeln ovanför olja utan att dom har kontakt doftar tryffeln in oljan och du får din egentillverkade tryffelolja. Du får jättemycket smak även i smör, ägg och grädde om du förvarar dom i samma förpackning utan kontakt med varandra.

CROQUE MONSIEUR MED TRYFFEL
Bred lite tryffelsmör på två skivor vitt bröd. Lägg väl lagrad hårdost eller lagrad kittost och eventuellt mildrökt skinka samt skivade mogna tomater mellan skivorna. Använd med fördel en toastmaskin. Dela smörgåsen till två eller fyra trekanter. Passar som liten entré, alternativt som nattens tilltugg.

CAMEMBERT MED TRYFFEL
En lite fetare ost drar till sig tryffelsmak på samma sätt som smör. Klyv en väl mogen camembert och hyvla tunna skivor tryffel. Täck med ett tunt lager och lägg ihop osten helst kvällen innan men åtminstone några timmar före servering. Gör gästerna uppmärksamma på att skära i tunna skivor.

TRYFFELOMELETT
Ett enkelt sätt att förvandla en omelett till en höjdpunkt. Låt hel tryffel och färska ägg ligga tillsammans ett eller två dygn i en glasburk med lite hushållspapper. Beräkna 40 gram tryffel till en förrätt för 4 personer. Låt 2-3 uppvispade ägg dra någon timme tillsammans med den skivade/hackade tryffeln. Sätt till 2-3 msk vatten, salt och lite malen vit peppar. Omeletten gräddas öppen och i stekpanna. Vänd upp omeletten på en tallrik när äggsmeten fortfarande är lite lös. Skär i klyftor och servera med rostat bröd i snittar bredvid. Mums!

GRÄDDSÅS MED TRYFFEL
Ett mycket enkelt men effektivt sätt som imponerar. Låt lite riven tryffel ligga i grädde över natten (i en tät förpackning). Tryffelgrädden används bäst som en koncentrerad smaktillsats i din färdiga sås. Det går även att blanda i lite maizena direkt i tryffelgrädden och sjuda den en kort stund, för att serveras som en egen sås. Stäng av plattan när du ser första bubblan, rör om och lägg på ett lock. Vänta gärna 10-20 minuter innan du serverar den. Låt tryffeln bli det lilla extra du överraskar med.

TRYFFELSMÖR
Ett mycket bra sätt att lagra tryffel på är att blanda/mixa med smör. Det finns olika åsikter om hur mycket tryffel man ska ha men 15-20 gram tryffel till 100 gram smör ger bra tryffelsmak. Om du har gäster som inte känner tryffelsmaken så mycket kan du ta mer tryffel. Rullas in i smörpapper, fryses och kan därefter skivas lite i taget. Till gratinerade skaldjur lägger man på tunna skivor tryffelsmör precis innan servering, (efter gratinering) och låter det smälta in. OBS! Ha inte för bråttom med serveringen. Pensla lite god örtolja över tunna skivor baguettebröd och rosta lätt i ugnen – bred lite tryffelsmör på när dom är varma och vänta en liten stund. Servera som entré eller som tillbehör till fisk- och skaldjurssoppor. Rör ner lite tryffelsmör eller nyriven tryffel i nygjord potatismos och vänta 15 -20 minuter innan du serverar det. Glöm inte locket!